Mašínův statek – Památník tří odbojů

By Blog

Obec Lošany, pár kilometrů po od Kolína, číslo popisné 1. Tady stojí statek odbojáře Josefa Mašína. Ten jej už v roce 1940 odkázal svým dětem Ctiradovi, Josefovi a Zdeňce. V roce 1956 statek ukradli komunisti. Paní Zdena se ke svému majetku po otci po nesčetných tahanicích s naším státem plně dobrala až v roce 2018. Tehdy už s několika svými přáteli pracovala na myšlence zde na statku v Lošanech vybudovat Památník tří odbojů. Rodina Mašínova totiž reprezentuje odboj proti Rakousku-Uhersku, proti nacistickému Německu i proti domácímu komunismu.

Statek jsem v polovině září 2019 navštívil díky laskavosti Jiřího Klepsy, místopředsedy spolku Mašínův statek – památník tří odbojů, z. s. Pořídil jsem následující sérii fotografií a video současného stavu obytné budovy statku. Jak bude památník vypadat po své realizaci si prohlédněte ZDE.

Realizace památníku bude pokryta z veřejné sbírky, do níž se můžete zapojit i vy. Číslo sbírky a všechny potřebné informace se dozvíte na stránkách spolku masinuvstatek.cz.

Sorry! No photo gallery found : [NPG id=1070]

Last modified: 19 září, 2019

No comments yet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

× Close